05 вересня 2015

«Шукаю цінності!» – Європа



Другий день Конгресу культури Східного партнерства «Місія культури в часи криз», що триває у Львові, не збавляє обертів і продовжує шукати відповіді на гострі запитання, що хвилюють українську та європейську спільноти. Сьогодні, в межах тематичної панелі «Криза європейських цінностей», про європейські цінності як такі та їхнє значення для сучасної Європи, говорили представники різних європейських держав та культур.

Спікерами панельної дискусії «Європейські цінності» між символами та реальністю» були : доцент Університету Пантеон-Ассас (Париж), француз Філіп де Лара; журналіст, медіа-експерт, письменник, поляк Ян Пєкло, та дослідник, магістр історії, викладач Пертського університету (Перт), австралієць польського походження Томаш Пажєвський. Модерував дискусію бельгієць Зенон Коваль – радник з питань UNESCO та OECP у представництві «Валлонія-Брюссель» при Посольстві Бельгії у Парижі.

«Всі, хто тут зібрався, мають знати історію створення Європейського союзу, і мету, для якої він створювався. Перше і головне – це недопущення війни в середині Європи між сильними країнами того часу: Німеччиною та Францією. Друге – це дозвіл на вільне пересування в межах організації капіталу, товарів, людей і розширення економічної складової. Зараз Європейський союз, не зважаючи на певні проблеми в середині організації, є бажаним для тих країн, які туди не входять, бо насправді головною і однією з найважливіших його цінностей є СОЛІДАРНІСТЬ. Солідарність між сильними країнами і їхніми меншими братами чи сестрами», – розповів Зенон Коваль.
«Коли Польща робила перші кроки для того, щоб вступити в Європейський союз, то, деякі країни-учасниці відверто з цього насміхались. Ми чули іронічні розмови за нашими спинами: «Польща в ЄС? Це смішно і неможливо». Однак, незважаючи на все, ми продовжували вдосконалюватись, і все ж потрапили до Європейської родини. Коли ми, поляки, вступали в ЄС, ми йшли туди за тими цінностями, які в нас відбирали століттями. Це ГАРАНТІЇ СУВЕРЕНІТЕТУ та справжня НЕЗАЛЕЖНІСТЬ Польщі. Хоча зараз молодше покоління мало знає про таке минуле Польщі, сьогодні всі думають, що наша країна завжди жила так добре», – зазначив Ян Пєкло.



«Я більше знаю про солідарність, ДЕМОКРАТІЮ і ТОЛЕРАНТНІСТЬ в ЄС, і більше ціную саме ці цінності. Але, з іншого боку, мені здається, що в сучасному європейському суспільстві вони виглядають дещо застарілими. Свого часу ЄС і його цінності мали еволюціонувати, і до вище перелічених цінностей мали б додатись нові», – розповів Томаш Пажєвський.

«Тут сьогодні вже говорили про такі цінності, як незалежність та толерантність. Хоча я б іще додав до цього списку НАЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ, ПРАВА ЛЮДЕЙ та ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО. На мою думку, це важливі складові європейської шкали цінностей. Але варто також зазначити, що особливістю нинішньої Європи є не свобода і процвітання, а виклики для країн, які мають колоніальне минуле. І для ЄС зараз дуже важливо, щоб ці країни залишались суверенними і незалежними», – розповів Філіп де Лара.

...І як підсумували у часники дискусії, за час свого існування Європейський союз втратив стежку, і загубився у власних цінностях. Саме тому сьогодні, в часи криз, він знову знаходиться у їх пошуках.

Текст: Святослав Драбчук
Фото: прес-служба Конгресу культури, Ліза Кузнєцова

Немає коментарів:

Дописати коментар